ИКТ курсове

 

 
Рейтинг: 2.00
(50)
Представяне
Връзки
Мнения и опит
Презентации 01-ОУ"Иван Вазов"-Г.Оряховица
Презентации 02-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 03-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 04-СОУ"Г.С.Раковски"-В.Търново
Презентации 05- ПГпо моден дизайн - В.Търново
Публикации
Аплодисменти!Публикации / За хардуера

За хардуера
28.03.06 22:42
Популярно

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук ще намерите много от нещата за компютрите, които винаги сте чували, но рядко сте се замисляли какво означават.

 

 

 

Ако сте начинаещ в тази област – тя може да се превърне в първата ви стъпка в дълбоките води на хардуера,

 

 

 

Ако пък сте професионалист – винаги може да се намери нещо ново, което да научите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във всички случаи тя ще бъде ваш пътеводител из сложния, объркващ и рядко смислен свят на хардуера и компютърната история.

 

 

 

Нека да навлезем в интересният свят на компютрите още сега !

Altair 8800

 

 

 

 

 

 

 

През 1975 се случва нещо което ще доведе до революция на персоналните компютри - появява се първият персонален компютър - Altair 8800 на фирмата MITS. Този комютър е бил доста труден за употреба - данните са били въвеждани чрез ключета на предният панел.

 

 

 

 

 

 

 

Altair 8800

 

 

 

 

 

 

 

Тук ще обясним как става това. Всъщност този компютър е бил просто един процесор с памет и входно изходен контролер. А процесорите винаги имат две важни шини – за данни и за адреси. Ключетата отпред всъщност са били свързани с тези шини. На шината за данни са се въвеждали данните или командитеа на шината за адреси – адресите на паметта в които да бъдат запаметени преди употреба и/или адреса на устройството което да изпълни командата. Командата в общи линии е представлявала едно двоично число, което кара процесора да изпълни дадена функция, адреса също е бил двоично число, но неговото изпълнение е било доста по екзотично, чрез него или се указва на процесора, в коя част на паметта да запамети командата или се е указвало на адресният дешифратор кое устройство да използва – адресният дешифратор представлява чип, или група от чипове, което разкодира адреса и подава на дадено устройство (памет, входно изходен адаптер ) сигнал, който го активира. Резултатите от програмите се извеждали чрез група от светодиоди пак разположени на лицевият панел. Този компютър е бил използван главно за решаване на задачи и управление на процеси. Той е имал един входен порт с 8 адресни ключета и един изходен с 8 светодиода (тези портове са използвани когато процесора изпълнявал програми). MITS също направили и няколко периферни устройства за машината си между тях се отличавали 8” флопи с капацитет 70Kb (смешно в наши дни, представете си 20 см диск който едва побира една снимка), използван за съхранение на резултати – главно цифри. Имало е видеокарта, улесняваща работата – компютърът е можел да работи и със сериен терминал – нещо нормално

 

 

 

за онези дни – той представлява монитор и клавиатура свързвани към серийният порт. Няколко модели били пуснати и имали еднакви характеристики – еднакъв процесор 8080, а по-късно и 8080А. Този процесор е работил на 2Мhz – нещо изключително скоростно за 1975.

 

 

 

 

 

 

 

Все пак дори през 80-те е имало компютри работещи на 1 Мhz. Компютърът, също както и днешните е имал оперативна памет – RAM (RANDOM ACCES MEMORY), в която са се съхранявали програмите въведени за изпълнение. Количеството е било нищожно – едва 256 байта (около 256 знака) днес дори и микровълновите печки имат много повече вградена в микроконтролера си ! А да не говорим, че тази платка се  е купувала допълнително. Целият комплект ,без паметта е струвал $595 през 1975 година. Този компютър за първи път е бил показан в списание “Популярна Електроника” в САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

Интересно е да се отбележи, че най-заинтересуван от новата машина е бил самият Бил Гейтс (тогава още студент), който дори е сключил договор с MITS и е написал програмен език за този нея. Със спечелените $3000 той е поставил началото на световноизвестната днес корпорация Microsoft. Както често се е случвало тогава обаче тази машина още със създаването си е била подложена на копиране. Най-известният и клонинг е т.н. IMSAI 8080.

IMSAI 8080

 

 

 

 

 

 

 

През 1976 е бил създаден компютърът поставил началото на т.н. копиране или създаване на клонинги на компютри – IMSAI 8080. След като видял успеха на Altair Бил Милард от IMS Associates решил ,че и неговата компания трябва да си опита късмета във новият бизнес. Така се родим IMSAI 8080. Той доста си приличал със Altair и дори бил създаден за работа с абсолютно същият софтуер. Но имал и доста подобрения. Първо имал доста по добър дизайн. В неговата конструкция било въведено и заземеното шаси с цел разпостраняване на GND сигналът в кутията без излишни кабели. Той също имал и 22 слота от популярната тогава шина S-100.

 

 

 

 

 

 

 

IMSAI 8080

 

 

 

 

 

 

 

S-100 била широко използвана в тогавашните системи. Тя била създадена с цел получаване на така наречената отворена архитектура на компютрите. Това значи, че към оригиналната конфигурация на компютърната система могат да бъдат добавяни нови модули с цел разширяване на възможностите. Също като PCI шините на новите компютри, тя е била универсална шина за добавяне на входно изходни адаптери модеми памети, контролери за различни устройства и много други разширения. Наричала се е S-100 защото слота и е имал 100 контакта.

 

 

 

 

 

 

 

Също и предният панел на компютъра бил различен от този на Altair. Той бил черен на цвят, а светодиодите били прикрити зад черна полупрозрачна маска.

 

 

 

 

 

 

 

IMSAI 8080 целял да приеме предизвикателството на популярността на Altair и желанието на MITS да увеличи растящото предпочитание към продукта им, и нуждата да бъдат подобрени вътрешните компоненти и архитектура. Също както и Алтаир IMSAI идвал както в модел за сглабяне (което тогава значело, да вземеш поялника и да споиш схемите към платката, а след това да я разположиш в кутията, а не както днес, просто за сглобиш готовите компоненти с отвертката), също така и в готово сглобен модел във фабриката. В първите комплекти са били установявани липси на част от елементите , защото компанията не е могла да достави някои части в срок, но все пак ги е доставяла на след известно време на разочарованите купувачи. Също както и Altair IMSAI 8080 е показвал резултатите чрез мигане на светодиоди. А входните данни са били въвеждани с ключета. Имало е един ключ за ръчно спиране на процесора, един за единични стъпки на програмата, и един за четене и запис в паметта. В интерес на истината, този компютър е направил свой дебют във филма “Военни Игри” с Матю Бродерик през 1984 г.

 

 

 

 

 

 

 

Ето и малко технически данни :

 

 

 

 

 

 

 

Процесор 8080A на 2Мhz

 

 

 

RAM 256 Байта

 

 

 

Без ROM

 

 

 

 

 

 

 

Цена $439 – комплект $621 сглобен

 

Първи Домашни Компютри

 

 

 

 

 

 

 

В края на 70-те започнали да се появяват домашни компютри за масовият потребител. Те били лесни за ползване евтини и много популярни. Тук ще разгледаме най-известните домашни компютри. Нека започнем с първият комютър от домашен клас. Той поставил началото на много известната в наши дни корпорация Apple. Историята на първият Apple е такава :

 

 

 

 

 

 

 

Apple I

 

 

 

 

 

 

 

Неговото начало било поставено от двама младежи през 1976-та. Единият от тях бил Стив Уожняк, който по същото време работел за Hewlett-Packard. Той имал мечта да създаде собствен компютър, който да бъде евтин и лесен за употреба. Първата важна стъпка за това бил изборът на процесор - по това време много популярен бил Intel 8080A, но той бил прекален скъп за Уожняк и затова се наложило той да потърси алтернатива. Първият му избор бил Motorola 6800, но и той бил много скъп, затова Уоз се спрял на евтиният, но съвместим с 6800 процесор на компанията Mostek - МОS 6502

 

 

 

 

 

 

 

Apple I

 

 

 

 

 

 

 

. Компютърът на Уоз бил истинска революция - имал клавиатура и вграден контролер за работа с монитор и така се ползвал много по-лесно от MITS Altair. Това прозрял старият му приятел и съученик - Стив Джобс и заедно с Уоз създал Apple Computers Inc. Началото било трудно, но в крайна сметка Apple I бил изключително успешен - Джобс и Уожняк продали над 200 бройки от него. Цената била напълно произволна цифра избрана от Джобс - $666,66. За тази сума потребителите получавали процесор 6502 (8 битов) на 1Mhz, 8Кb оперативна памет и 256 байта постоянна - компютъра идвал просто като платка - отговорността за кутията и всичко останало падала върху купувача.

 

 

 

 

 

 

 

Малко техническа информация :

 

 

 

 

 

 

 

Apple 1 имал процесор 6502 работещ на 1Mhz , имал също и 8Кб RAM ,1Kb VRAM

 

 

 

256 B Rom Цената била $666.66 и била произволно избрана от Стив Джобс.

 

Apple II

 

 

 

 

 

 

След успеха на Apple 1 новосъздадената компания Apple Corporation решила да пусне по сериозен домашен компютър. Така се появил изключителни известният Apple II

 

 

 

Дори и нашият Български Правец 82 е точно копие на Apple II. Този компютър е бил по – мощен от другите по това време и благодарение на него се появили невероятни възможности за развитие на информатиката в световен мащаб. За него се появили много езици, като Паскал, Лого, Фортран, Бейсик, Алгол, Ада и много други.

 

 

 

 

 

 

 

Apple II

 

 

 

 

 

 

 

Новост бил и външният вид на компютъра.Той вече не е представлявал шперплатова гаражна разработка ,а сериозно изглеждаща пластмасова машина.Той се превърнал в най-големият успех на Apple.

 

 

 

 

 

 

 

Най-важното за Стив Уожняк било да демонстрира новата си понг игра на новият компютър ,така че той добавил звук ,цветна графика и джойстици към базата на Apple 1.

 

 

 

 

 

 

 

Apple II идвал с 4Кб RAM но било възможно да се добавят 4 или 16Кб чипове. Системата можела да има 4К, 8К, 12К, 16К, 20К, 24К, 32К, 36К или най-много 48К RAM памет. Това било добра страна на Apple II бил създаден с мисъл за разширение. Той имал 8 слота за разширение и това било хубава база за бъдещи лесни и евтини разширения. Просто е било нужно да се вкара платката за разширение в слота и

 

 

 

всичко останало било въпрос на софтуер. В ROM-а на компютъра имало де асемблер за 6502 и мини асемблерен език наречен Sweet 16 (Сладкият 16) и целочислен Бейсик написан от Уожняк на машинен език и асемблиран на ръка на хартия. Не е било нужно да се зареждат новите езици от касетка и това привличало купувачите.

 

 

 

 

 

 

 

Няколко месец след дебюта на Apple II на Първия за Западното крайбрежие панаир през април 1977, Apple  получили на момента триста поръчки - със сто повече от Apple 1.

 

 

 

 

 

 

 

Забележителни в този компютър били 16-те цвята на монитора вграденото захранване и цената от $1298 ниска за тогавашните стандарти.

 

Аpple III

 

Apple III бил създаден за да бъде бизнес машинa.Той бил частично съвместим с предшественика си Apple II. Той използвал мощна система за управление на паметта и използвал така наречената SOS  (Sophisticated Operating System) тя е била страхотна операционна система и била предшественик на ProDos използвана и при българският Правец 8С. Някои части от нея били използвани и по-късно във Lisa и Macintosh.

 

 

 

 

 

 

 

Apple III

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки оригиналните си качества Apple III имал доста технически проблеми - първо отвратителната кутия. Тя причинявала проблеми, с охлаждането и дънната платка се загрявала толкова, че се деформирала и някои цокли на интегралните схеми се отпоявали. Apple посъветвали клиентите си ако имат такъв проблем да вдигат кутията на няколко инча от бюрото и да я пускат, така че да се удари. То било страхотна антиреклама и бързо довело до провала на Apple III но за Apple Computers, това не било проблем, те били по заети с голямото техническо нововъведение, което ще стане известно чак през 1984.

 

 

 

 

 

 

 

Ето и кратък опис на компютъра :

 

 

 

 

 

 

 

Той имал 74 бутонна клавиатура. Използвал процесора 6502 на фирмата MOS Technologies работещ на 2Мhz. Като сериозна бизнес машина тя трябвало да бъде мощна - имала космическите за времето си 128Кb RAM с възможност за разширяване до 512Кb, но тук трябва да спомена, че тогава цената на оперативната памет била много висока, днес тя е около 30 цента за мегабайт, но по времето на Altair тя била цели $63 285 за мегабайт! Така, че само заможни клиенти били способни да си позволят скъпото разширение, дори и през 1980 когато цените паднали. Постоянната памет ROM била 16Кb. Работил в графичен режим 80х24 знака за текст iли 40х40 пиксела в графичен режим. Имало е 16 цвята. Вграден звук с един канал и 7 октави. Размерът на компютърът бил 44х46х12 см. Вградено 5,25” флопи за 140Кb бил начинът за запаметяване на данни. Имал е възможност за разширение с 4 слота. Твърд диск 5Мb също е бил като разширение. Цената била 1995 лири.

Apple  LISA

 

С Lisa е била завършена серията Apple. Стив Джобс искал нещо специално за да разбие пазара. Той искал нещо невиждано искал графичен интерфейс, станал основа на днешният Windows.

 

 

 

Но не искал да чака, и затова отишъл в изследователският център на Xerox в Palo Alto, където видял много нови технологии – компютърни мрежи, графичен интерфейс, лазерни принтери.

 

 

 

Стивън Джобс избрал интерфейса, и така след много работа се появила LISA тя е кръстена на дъщерята на Стив Джобс - Лиза. През януари  1983 била представена на света.

 

Apple Lisa

 

 

 

 

 

 

 

Проектът LISA струвал $50 000 000 и по нея работели повече от 200 души през годините от изследвания. Тя била следващото Голямо Нещо. И била първият персонален компютър използващ графичен интерфейс. Но проектът LISA не е предшественикът на Макинтош. LISA и Macintosh са два различни проекта. Оригиналната LISA не е съвместима със програмите за Макинтош. И Макинтош не може да използва операционната система на LISA. Но, поради високата си цена $9 999.99 през 1983 и поради съперничеството си с Макинтош LISA станала най-големият провал на Apple. Имало е и втора версия която вместо старите 5,25” флопита използвала 3,5”.

 

 

 

 

Макинтош

 

 

 

 

 

 

 

Макинтош е най-успешният проект на Apple - той  бил разработван с години. В него се усъвършенства графичният интерфейс. По времето когато го пускат той е тотален хит. Естествено такъв масивен проект се нуждае от масивно представяне пред света. За неговата реклама е похарчена вероятно най-голямата сума за реклама заплащана някога. Самият Стив Джобс е платил $1 000 000 за една единствена реклама показана един единствен път по телевизията. Тайната на тази реклама е била че тя е била излъчена в най-гледаното време някога изобщо, тя е била излъчена по време на първенството за супер купата на 1984 за първи път. Естествено имайки се предвид, че това е бил най-гледаният мач някога тогавашните телевизии не са можели да си позволят такова скъпо прекъсване , освен това рекламата е имала ефекти като за първокласен филм, така че нищо чудно, че цената и е такава.

 

 

 

 

 

 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1683