ИКТ курсове

 

 
Рейтинг: 2.00
(50)
Представяне
Връзки
Мнения и опит
Презентации 01-ОУ"Иван Вазов"-Г.Оряховица
Презентации 02-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 03-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 04-СОУ"Г.С.Раковски"-В.Търново
Презентации 05- ПГпо моден дизайн - В.Търново
Публикации
Аплодисменти!Публикации / Преинсталиране на Windows

Преинсталиране на Windows
31.03.06 15:51

Статията ще разкрие различни начини за преинсталиране на старият ви Windows без това да се отрази на вашите настройки. Преди всичко е добре да си направете backup на windows-а и програмите върху CD-RОМ.Windows 98 и ME

Right-click върху My Computer и изберете Explore.

Double-click на устройство С: (в Me, може да изберете View the entire contents of this drive). Right-click в дясната част от появилия се Explorer и изберете New->Folder като зададете име на папката oldwin.

Отидете до папка Windows(и в дясно изберете View the entire contents of this folder). задръжте Ctrl, и изберете следните папки: All Users, Application Data, Desktop, Favorites, Local Settings, Profiles, SendTo и Start Menu.

Ако не ги виждате натиснете: View->Folder Options (Tools, Folder Options в Me) и от View, изберете Show all files. Натиснете OK.

Натиснете Ctrl и влачете папките до С:\oldwin.Рестартирайте Windows като използвате Start-up дискетата си.[За да си направите Startup дискета, докато сте в Windows поставете празна дискета в флопито и изберете, Start->Settings->Control Panel и кликнете на Add/Remove Programs, И след това кликнете на Startup Disk->Create Disk, и следвайте какво ви питат.]В Startup менюто, изберете Start computer with CD-ROM support. Докато се зареждат драйверите поставете вашето Windows CD.

Освен ако не правите преинсталация с цел възстановяване, напишете следната команда: с:\windows\command\deltree /y с:\windows и натиснете Enter. Това ще отнеме време, но /y опцията ще подтисне постоянните питания.Когато се върнете пак в command prompt А: напишете x:Setup, където x е буквата на вашето CD устройството(D: или E:). Натиснете Enter и следвайте какво ви питат.

След като инсталирате Windows, прейнсталирайте драиверите на графичната си карта.[повече от един потребител]

Ако ползвате Windows с повече от 1 потребител – трябва да създадете всеки един account отново. Изберете Start-> Settings->Control Panel->Users и от там направете новите потребители. Важно е новите потребителски имена да съвпадат със тези от старата инсталация. Ако не сте сигурни за точните им имена отворете Windows Explorer и влезте в С:\oldwin\profiles. Тук ще намерите папка за всеки регистриран потребител. Не се тревожете за паролите. Log off и log on отново за всеки потребител. След като сте готови се logoff-нете но вместо да пишете user name и парола натиснете ESC за да взелете в Windows без да сте определен потребител.Изберете Start->Programs->MS-DOS Prompt (в Windows 98) или Start->Programs->Accessories->MS-DOS Prompt (в Windows Ме). Напишете xcopy с:\oldwin\*.* с:\windows /s /h /r /c И натиснете Enter (ако искате да знаете какво правят тези опции напишете xcopy /?). Когато xcopy ви пита дали да презапише файловете натиснете а което означава всичко.

Когато xcopy приключи рестартирайте и се logon-вайте пак. Отворете папка My Documents за да сте сигурни че всички персонални файлове са на мястото си както и Internet Explorer favourites и Start menu shortcuts.

Windows 2000 и XP

Заредете компютъра от CD Windows версия. Когато стигнете до съобщението 'Press any key to boot from CD', натиснете клавиш. (ако не виждате това съобщените рестартирайте отново, влезте в Setup BIOS-а и сменете реда на зареждане на устройствата като сложите CD-то на първо място.)

На екрана ‘Welcome to Setup’ натиснете Enter.[Опцията R(възстановяване) ви отвежда до Recovery Module, който е полезен ако Windows не иска да се зарежда.]Скоро ще ви се каже че има инсталиран Windows на компютъра. Изберете r за поправителна преинсталация(без да се изтрива съдържанието на windows дяла) или ESC за пълна разрушителна инсталация(изтриване на съдържанието на windows дяла).

За пълно възстановяване изберете устройство С и натиснете Enter.

Щом получите предупреждение което казва че имате операционна система на този дял/partition/ натиснете с.

Когато ви попитат за предпочитан дял изберете: Leave the current file system intact (без промяна). Ако папката WINDOWS(или WINNT за Windows 2000) вече съществува, натиснете L (‘DELL’) за да я изтриете и създадете нова. Последвайте серията от съобщения. Когато инсталационната програма ви попита за името ви въведете temp.Щом приключите инсталацията вашата система ще се зареди отново в Windows, а вие ще сте логнати като потребител temp.

Ако прейнсталирате Windows XP, прескочете до частта “За XP и 2000”Ако прейнсталирате Windows 2000, logoff-нете се като temp и се логнете отново като Administrator. Сега се logоff и logon отново като Temp. Отворете Windows Explorer и отидете до С:\Document and Settings. Една от под директориите ще е с име Administrator а друга: Administrator.computername.

Изберете Start->Programs->Accessories->Command Prompt.

Напишете cd ”Document and settings" и натиснете Enter. След това напишете xcopy Administrator\\*.* Administrator.computername /с /h /р /с, като замените computername с последната част от името на тази папка(след \"Administrator.\") в Document and Settings. Сега натиснете Enter, И когато ви пипитат дали да се презапишат тези файлове/папки натиснете а което означава всичко.Ако имате други потребители в старата инсталация освен Аdministrator, продължете с частта “За XP и 2000”.

В противен случай отворете Windows Explorer и проверете дали вашите файлове и данни са си на мястото. След това отидете в Users и Passwords от Control Panel и изтрийте потребител Temp и прескочете до "Финиширане."

“За XP и 2000”

Отворете Windows Explorer. Изберете устройство С: (или натиснете Show the contents of this folder). Right-click в дясно, изберете New->Folder и дайте име на новата папка oldwin. От ляво изберете папката Document and Settings. Тя би трябвало да има под-папки за всеки потребител от предишната инсталация + една за Temp. Преместете папките с предишните потребителски имена в папката oldwin.

Изберете Start->Control Panel->User Accounts

(Start-> Settings->Control Panel->Users and Passwords при Windows 2000).

Създайте account за всеки потребител които е бил регистриран преди прейнсталацията. Използвайте точните имена както са били. Те имат същите имена както и папките които току що сте преместили в oldwin. В Windows XP, поне един потребител трябва да има администраторски права.

Logoff-нете се и се логнете обрато за всеки user преди да се логнете отново като Temp. Изберете Log Off а не Switch User при Windows XP.

Logon отново като Temp и изберете Start->Programs->Accessories->Command Prompt

(в XP Start->All Programs->Accessories->Command Prompt), напишете xcopy с:\oldwin\*.* \ "с:\Document and settings\" /s /h /r /c и натиснете Enter. Натиснете а когато ви попитат дали искате да презапишете файл. Logoff-нете се като Темп и се логнете за всеки възстановен account за да проверите дали всички документи и данни са си на мястото. Логнете се като Administrator и стартирайте Control Panel->User Accounts за да премахнете потребителя Temp.Финиширане

Сега вече имате работещ Windows. Възможно е да трябва да си преинсталирате принтера, sound card и други такива устройства. Ако имате късмет нужния драйвер ще се е прейнсталирал автоматично.

Ще трябва да прейнсталирате програмите за да ги представите отново на Windows. Някои от настройките им няма да са се променилим но тези които са били в Регистрите ще са се изтрили.

След като стартирате интернет връзката си, влезте в интернет и изтеглете всички critical updates за вашият Windows. След това посетете сайтовете на хардуер производителите ви за да си update-нете драйверите.

След прейнсталлация някои от данните ви може да не се появяват където трябва. Потърсете както в папките Application Data и oldwin и вижте дали не можете да ги преместите там където Windows и новите приложения ги търсят.

Ако намерите папка Identities с две дълги и неразбираеми под-папки, пробвайте да преместите съдържането на едната в другата и вижте дали данните ви ще се появят отново.

Сигурно сте познали че последната стъпка е да изтриете папката с:\\oldwin както и папка Administrator в Windows 2000.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.061