ИКТ курсове

 

 
Рейтинг: 2.00
(50)
Представяне
Връзки
Мнения и опит
Презентации 01-ОУ"Иван Вазов"-Г.Оряховица
Презентации 02-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 03-ПГЕЕ"М.В.Ломоносов"-Г.Оряховица
Презентации 04-СОУ"Г.С.Раковски"-В.Търново
Презентации 05- ПГпо моден дизайн - В.Търново
Публикации
Аплодисменти!Публикации / Как да защитим Windows XP Home Edition

Как да защитим Windows XP Home Edition
31.03.06 16:02

Защита с парола на Guest Account-а.

При Windows XP Home Guest акаунта се използва за да осигури безпрепятствано мрежово споделяне на файлове и директории. Ако се използва Simple File Sharing – което е включено по default, когато споделите един файл той ще бъде достъпен за всеки който може да ‘види’ вашия компютър. И ако нямате firewall това означава, че всеки от Интернет ще може да се свърже с вашия споделен/shared/ дял използвайки този Guest account.

В случай че изключите Guest Account-а това означава че само ще се изключи възможността на човек да се логва в машината – директно/локално. А на заден фон акаунта остава пълно функционален за отдалечен достъп.

Решението е да сложим парола на този account. Така влезте в DOS от Start->Run->Cmd И напишете:

• net user guest

като замените полето с желаната от вас паролаВключете Интернет Connection Firewall (ICF):

Microsoft Windows XP Home идва с вградена защитна стена, но за съжаление тя не е включена по подразбиране. За препоръчване е да оставите нещата така и да си инсталирате примерно ZoneAlarm която има безплатна версия за персонално използване.

Предимството на ZoneAlarm е че тя наблюдава както входящия така и изходящ трафик. ICF наблюдава и блокира само входящия traffic – което е добре за защита от външни нападения, но няма да ви защити ако имате вирус или троянски кон, който създава връзка от вашия компютър навън.

За да включите ICF е нужно да изберете Network and Internet Connections от Control Panel. След това изберете Network Connections. Right click върху интернет връзката върху която искате да сложите firewall. След това изберете Properties->Advanced таб и натиснете-> "Protect my computer...".Използвайте Private Folders за да защитите данните си:

При положение че нямате екстрите на Windows XP PRO за Home потребителите е добре да се направят папките/директориите Private или частни. По този начин тяхното съдържание както и под-директории ще са достъпни само за вас. Най-добре си направете само една папка private, от колкото да имате 101 – така само ще се объркате.Как да стане това: Right click – на папката и избирате Sharing and Security. В таб Sharing натискате отметката "Make This Folder Private". Ако папката принадлежи на друг потребител – тази опция няма да работи. Също това може да се случи ако папката е под-папка на вече Private papka малко сложно ама...Използвайте Limited Account-и:

Windows XP Home предлага два варианта account-и: Администратор и Limited. Администраторския account има изключителен пълен контрол върху всичко в компютъра. Limited акаунта може да използва компютъра – но е доста ограничен в инсталирането на софтуер и в променянето на системната конфигурация.

Причината за използването на такъв вид ограничен акаунт е защитата от самите вас – за да не изтриете някаква критична информация. Също така може да ви хакнат accaunt-а или да хванете вирус или червей. Ако това се случи атакуващия ще има повече права върху системните ресурси, за разлика от когато акаунта е ограничен.Как да стане това:

Отворете Control Panel->User Accounts. От там си изберете потребителя на които ще сменяте правата И натиснете бутона "Change My Account Type". Ще имате възможност да избирате между Администратор и Limited.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0786